Духи темряви

Святий Йоан Золотоустий: "Нема нічого гіршого від диявола. Диявол — це остання нездобута країна. Диявол — це язва, гірша від усіх лих. Він спричинює непорозуміння в громаді, замішання вдома, смуток у церкві, бунт тіла, неміч душі, щоденний клопіт, запутання розуму, перепону в ділах. Велика злоба диявола, але всі його наміри перемагає піст і молитва".

Читаючи і роздумуючи над Святою Євангелією зустрічаємо багато випадків, коли Господь наш Ісус Христос розмовляє зі злими духами, щось їм наказує, виганяє їх та інше. Коли ми заглянемо в життя Святих, в твори Святих отців - бачимо багато випадків, де Святі зустрічалися зі злими духами; свята церква навчає нас також, що злі духи існують; теж наш невеликий досвід підказує, що злі духи існують і в цьому не можна сумніватися.
Інколи ми ставимо собі запитання: як Всемогутній Бог міг допустити існування злих духів? Як це сталося? У Святому Письмі, в Старому Завіті, бачимо (Буття 1:31): "І побачив Бог усе, що створив: і воно було дуже добре". Але ангелам і людині Господь дав свобідну волю. Певна частина ангелів у неправильний спосіб скористалася з цього: вони не захотіли служити Богові, поклонятися Йому, прославляти Його; вони хотіли стати вище Бога. Через свою гординю вони відпали від Бога та стали нечистими злими духами. І з цього часу ці злі духи самі відвернулись від Бога і правдивої дороги; а також перешкоджають людині на дорозі до спасіння і починається своєрідна духовна боротьба.
На війні часто трапляється, коли воюють дві армії, то одна армія може бути сильніша, а інша - слабша. Слабше військо часом має гіршу зброю, меншу кількість воїнів, але коли вояки добре знають тактику, вміють добре боротися, більш треновані, то вони можуть легко виграти війну. Так само і в нашому християнському житті: ми боремося з духами злоби, як нам про це говорить апостол Павло в Посланні до Ефесян (6:12): "Нам бо треба боротися не проти тіла і крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах". Духи ці набагато сильніші від нас, вони є невидимі, в них є величезний досвід. Але коли ми будемо знати про злих духів, знати їхні сильні та слабкі сторони, то в нашій духовній боротьбі ми зможемо розпізнавати їхні підступи та їх перемагати, звичайно при Божій помочі.
Апостол Петро у "Першому посланні" (5:8) застерігає: "Будьте тверезі і чувайте! Противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи, кого б пожерти". Бачимо з ким ми маємо справу і хто біля нас постійно чигає. Ми повинні бути дуже пильними, аби не впасти в диявольську спокусу. Нажаль, на сьогоднішній день певна кількість богословів проблеми духовні, які відносяться до злих духів, часто приписують психічним хворобам, тобто заперечують, в якийсь спосіб, існування злих духів. Від чого це походить? Звичайно, що це походить від слабкої віри і тільки теоретичного знання духовного життя. Адже коли людина живе глибоким духовним життям, то вона на щодень зустрічається з дією злих духів, духовною боротьбою, тому не може сумніватися в існуванні нечистих духів.
Очевидно, бувають і психічні хвороби. А як відрізнити: людина опанована злим духом чи вона має психічну хворобу? Часто буває так: людина і опанована злим духом, і має психічну хворобу. Коли приходить людина, що має лише психічну хворобу, то якщо молитися над нею, робити знак хреста, кропити її святою водою, то вона не реагує на це. Але якщо в людині сидить злий дух - то візразу є відповідна реакція. Бачимо, шо злий дух реагує на ці середники, тому що вони мають велику силу.
Свята Євангелія від Марка (9:29) нам говорить: "цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою та постом".
Проти кого ж боряться злі духи? Звичайно, злі духи боряться з тими, хто старається жити християнським життям. А той, хто не задумується над своїм спасінням, не молиться, не ходить до церкви, не веде духовного життя - з тим вони, навіть, не боряться, тому що такі люди є в руках злих духів. Один пустинножитель щоночі вставав на молитву. От однієї ночі він підноситься на молитву і чує заграли сурми, ніби якесь військо йде на війну. А жив цей чоловік в далекій пустині, далеко від людей: і де було взятися військові? І тут відразу пустинник збагнув, що це була спокуса диявольська. Відразу з'явився злий дух і сказав до нього: "лягай спати і ми з тобою не будемо боротися; але якщо ти будеш молитися - будемо з тобою боротися". Бачимо хто молиться, живе духовним життям - той в конкретний спосіб веде боротьбу зі злими духами.
Святий Тихон Задонський у своїх творах порівнює наше життя з птахом, який летить високо в небі. Коли птах високо в небі, то він - у безпеці: йому не страшні ні стріли мисливця, ні сильце, ні дикі звірі. А от коли цей птах знаходиться низько над землею, то він повсякчас у небезпеці. Подібно наше духовне життя: коли ми більше стараємося молитися, думати про Бога, про спасіння своєї душі, роздумуємо над Святим Євангелієм, над творами Святих Отців, то в цьому випадку дуже важко злим духам нас опанувати, привести нас до гріха. Але коли ми перейняті життєвою суєтою, мало молимося, не думаємо про спасіння, тоді попадаємо в спокуси диявольські, падаємо в гріх.
В який же спосіб демони впливають на людей? Це починається з внутрішнього рівня: гріховні думки (спокуси на рівні думок), які нас хочуть заохотити до гріха; гріховні бажання; гріховні відчуття, також гріховна уява. Злий дух також може діяти на нас у виді фізичних дотиків, або, навіть, ударів. Коли пригадаємо собі життя Святого Антонія Великого то бачимо, що цей Святий настільки боровся зі злими духами, що він у фізичний спосіб був ними побитий, його часто знаходили побитого в келії на підлозі. Отець Піо - наш сучасник також часто був побитий злими духами.
Злі духи можуть діяти через людей, що співпрацюють з ними. Що це за люди? Це різного роду ворожбити, маги, екстрасенси, спірітисти, сатаністи, різні секти, що покланяються сатані і його слугам, які діють силою злих духів.

Часто ми також буваємо тим знаряддям у руці диявола через те, що ми піддаємося різним спокусам, різного роду пристрастям, гріхам, тому стаємо, в якийсь спосіб, опановані і через нас діє злий дух.

Як поділяються злі духи? Подібно як в армії є солдати, сержанти, офіцери, генерали - так і злі духи можуть бути слабенькі, сильніші та дуже сильні. Також вони діляться по родах гріхів: кожен гріх має свого духа: дух гордості, дух ненависті, дух нечистоти і всі інші гріхи - всі вони мають своїх духів. Уявіть собі скільки могло бути духів нечистоти, коли в Торонто проходив так званий "парад" гомосексуалістів і лесбіянок.
В якій формі можуть проявлятися злі духи? Вони можуть діяти через людину, тобто сидіти в ній, також можуть матеріалізуватися в різних тварин; можуть бути тварини опановані злими духами, також, як пишуть про це Святі, злі духи можуть з'являтися у формі різних гномиків, про яких ми читаємо в казках. Нечисті духи можуть діяти через сили природи (незвичайно різкий вітер, буревії, пошесті і т.д.)
Якими способами чи якими середниками нам треба боротися чи захороняти себе від дії злих духів? Найперше - це хрест. Ми повинні знати, що слово хрест має кілька значень: Животворящий Хрест, на якому був розп'ятий Христос Спаситель, що своєю смертю на хресті переміг силу диявольську; хрест, який ми цілуємо у церкві; хрестик, який ми маємо носити на грудях; знак хреста, що робимо на собі; слово хрест означає також наші терпіння і скорботи, різні життєві випробування.
Ми зупинимося на хресному знаменні, яке ми робимо на собі. У житті Святого Симеона Стовпника, що жив аскетичним життям: багато молився, майже неспав, мало їв, жив на стовпі стався такий випадок. Лукавий прислав йому таку горду думку, що він вже святий і може перенестися до неба. Злий дух говорить йому: "завтра прилетить вогняна колісниця, подібна до тієї, яка взяла Святого пророка Іллю на небо, і забере тебе туди ж". Святий Симеон Стовпник прийняв цю думку, але в нього була така духовна практика - перед кожним ділом він завжди робив на собі знак Святого Хреста. От на наступний день з'являється вогняна колісниця і Святий вже хотів однією ногою в неї стати, але перш ніж це зробити він зробив хресне знамення і ця диявольська спокуса зникла. Звичайно, що допускаючи цю горду думку Святий Симеон Стовпник помилився, але його врятував знак хреста -сила хресного знамення. Від цього часу він почав ще більше каятися, молитися, постити, щоб спокутувати свій гріх.
Коли читаємо життя Святих, то в багатьох випадках бачимо як Святі охороняли себе хресним знаменням від спокус диявола. Про яке хресне знамення йдеться? Яке хресне знамення має силу? Хресне знамення, яке робиться правильно та з тим, що ми усвідомлюємо, що хрест має силу від того, що Господь наш Спаситель своєю хресною смертю подолав силу диявольську. Від цієї свідомості хрест набирає сили та нас захороняє.
Маємо поставити собі питання: а яке ж наше хресне знамення? Чи воно захороняє нас чи є насмішкою над хресним знаменням, яким ми лише зневажаємо Бога? Багато християн не робить правильне хресне знамення, а просто якийсь незрозумілий жест, ніби відганяють мух. Це просто трагедія. Таке хресне знамення, очевидно, не дає ні сили, ні захорони.
Не менш важливою річчю в боротьбі зі злими духами є наша покора, наше смирення. Чому покора і смирення мають таку силу? Бо якого б роду духи не були - всі вони горді, бо вони відпали від Бога через гордість. Коли в нас є покора, є велике смирення, то ми можемо легко розпізнати диявольські спокуси, легко відкинути їх від себе. Якось до одного Святого, що мав владу над злими духами, підступає нечистий і каже: "ми не боїмося твоїх постів, тому що ми також нічого не їмо, не боїмося твоїх чувань, бо ми теж ніколи не спимо, але одного ми боїмося - твоєї глибокої покори, твого смирення. Бачимо, яку велику силу має смирення.
Які ще є середники у боротьбі зі злими духами? Звичайно, це молитва - глибока, сердечна, покірна молитва, що походить з глибини нашого серця, свідомого своєї грішності. Також свята вода, хрестик на грудях, який повинен бути посвяченим, різні посвячені речі. Велику силу мають також Святі тайни: особливо Свята тайна сповіді, покаяння, Свята тайна Євхаристії. Про Святу тайну сповіді говорять, що це є найбільший екзорцизм. Екзорцизм - це молитва на вигнання злого духа. Коли ми сповідаємося, впокоряємося, звільняємо себе через Святу тайну сповіді від гріхів - це є найсильніший екзорцизм.
Що ж таке екзорцизм? Це молитва церкви, яку священик молиться на вигнання злого духа. Не всі священики можуть ці молитви молитися, а лише ті, які мають благословення єпископів, ті, яким Господь дав більшу духовну силу, тобто дар вигнання злих духів. Деколи сама людина не може звільнити себе від дії нечистого духа, особливо коли йдеться про більше опанування, тоді якраз люди повинні звертатися до священика, що провадить екзорцизм.
Екзорцизми є різні: є молитви, що читаються над людьми; є такі молитви, що читаються над домом, в якому також може бути нечиста сила; нечиста сила може опанувати, навіть, машину, тварин, поле, інші речі. Якраз тоді треба відчитувати відповідні молитви над цими речами, людьми чи тваринами.
В який спосіб може злий дух вселитися в людину? Найперше -через гріхопадіння, коли ми свідомо й добровільно грішимо важкими гріхами і не хочемо каятися. В тому випадку дуже тяжко від нього звільнитися. Злі духи можуть також передаватися по роду: від батьків до дітей. Нечисті духи можуть вселятися через дію ворожбитства, чародійства, магії, якими на сьогодніщній день займаються багато людей.

Святий Иоан Золотоустий: "Диявол - це наш невблаганний ворог, він веде з нами непримириму боротьбу. Ми не клопочемося стільки про наше спасіння, скільки він - про нашу загибель. Диявол багато нам обіцяє, але не для того, щоб нам дати, а щоб від нас взяти".


о. Теофан

 

 

©2004 На початокЄвангелієЗібранняСтаттіПро нас