Покров Пресвятої Богородиці

Радуйся, Покрове й Заступнице та Спасителько душ наших...
(Стихира Вечірньої празника).

Саме так, на Великій Вечірні Свята, Церква і всі ми прославляємо Пресвяту Богородицю і Матір Господа нашого Ісуса Христа.
Головним мотивом до встановлення цього празника послужило видіння Св.Андрія Христа ради юродивого. Одного разу, коли він зі своїм учнем Епіфаном були на Всенічній у Влахернському храмі в Константинополі, де в той час зберігалися ризи Богоматері та частина її пояса, явилась їм Пречиста Діва зі свитою ангелів та святих.
Вона виходила з Царських Воріт, потім, підійшовши до престолу, Марія довго молилась за весь народ, що перебував у храмі.А коли закінчила молитву, зняла із себе блискуче покривало, яке було у Неї на голові і накрила ним всіх людей. Св.Андрій та Епіфаній довго дивились на те чудове покривало, що сяяло світлом блискавки, випромінюючи славу Господню.
Коли ж видіння Богородиці пропало-покривало зникло теж, проте Благодать від того залишилась. З тих пір на спомин цього видіння Церква святкує день, коли Пресвята Діва зійшла на землю, щоб усіх покрити Своїм омофором, і взяти всіх нас, людей, під Свою опіку і заступництво. Від її хустки-покрова празник дістав назву Покров Пресвятої Богородиці.
Історія нашого народу є історією народу страждаючого, адже його постійно напастували різні завойовники, від яких наші діди-прадіди зазнавали немало терпінь,
утисків і поневірянь. І хоча вони ставали жертвами в руках жорстоких грабіжників-чужинців, їм вдалося все ж таки зберегти віру і надію. Віру в справедливість і надію на те , що вона рано чи пізно настане. Правда ж і справедливисть не походить від людини, а від Бога. Тому на Нього надіявся наш народ, народ, який завжди відчував потребу в чийомусь заступництві і покровительстві. Тож попросив він Пресвяту Богородицю стати йому матір’ю і опікункою.Так воно було, є і буде... Про це свід-чать спогади та передання княжої доби Ярослава Мудрого. Про це говорять події та факти з життя запорізьких козаків, які в себе на Січі мали церкву посвячену саме Покрові. І кожного разу вирушаючи в похід, вони починали свій шлях благальним молебнем до Небесної Неньки про заступництво та опіку над ними.

Отже, празник Покрови Пресвятої Богородиці завжди був для нас днем вияву подя-ки і пошани Діві Марії за її велику любов до нашого народу. Але не лише ми удосто-їлись цієї ласки. Вже в Старому Завіті знаходимо немало праобразів такого заступ-ництва і покровительства над ізраїльтянами. Святитель Димитрій Ростовський зазна-чає, що коли Мойсей-Боговидець провадив свій народ до Обіцяної Землі, їх завжди супроводжувала чудодійна хмарина. Вночі вона освітлювала їм дорогу, ворогові ж, навпаки-затемняла. А вдень хоронила їх від спеки і засухи.
Для нас, християн, цією хмаркою охорони є Пресвята Діва. Вона є правдивим світлом, яке освітлює наш шлях до Царства Небесного. Вона є нашою заступницею на справедливому Суді Божому. І саме Вона призначена привести нас усіх до Небес-ного Єрусалиму. Нам же слід більше молити Богоматір про її заступництво, а також старатися наслідувати її святість.
Наша життєва дорога не завжди є прямою і гладенькою, і гарні квіти на ній не густо ростуть, часто трапляються каміння і будяки...Буває так, що нам досить-таки щастить у матеріальному житті. Ми маємо все, що хотіли, проте не помітили, як втратили найголовніше. Втратили віру в свого Творця, перестали на Нього надіятися і Його любити. А в час терпінь ми звертаємся саме до Нього; ми боїмося залишитися наодинці самі з собою, і часто маємо страх заглянути у власну душу, і побачити там пустку, і відчути холод. В такі важкі хвилини згадаймо собі нашу Небесну Неньку. Згадаймо її нахилено над яслами у Вифлеємі, чи мандруючу вулицями Єрусалиму в пошуках свого дитяти, згадаймо її під час хресної дороги, згадаймо її під хрестом. Які терпіння вона винесла! Проте, маючи сильну віру в Господа, надію і любов до Нього, Пречиста витримала все до кінця, і до останку залишилася вірною Своєму Сину, Господеві. Тож довірмося їй, особливо в день Святого празника Покрови, відкриймо перед Нею своє серце, і віддаймося повністю в її опіку, і нехай Вона покриє всіх нас Святим Своїм Омофором.
Слава Ісусу Христу!


о. Теофан

 

©2004 На початокЄвангелієЗібранняСтаттіПро нас